Profacility - Workplace : Design, Build & Operate
Workplace Projects > Offices
| FR | NL
image (0)
Een kantooromgeving met woonsfeer voor de medewerkers die er zeer lange dagen doorbrengen (Kantoor Brussel).
image (1)
image (2)
image (4)
Een kantooromgeving met woonsfeer voor de medewerkers die er zeer lange dagen doorbrengen (Kantoor Brussel).

UPC


THUIS OP HET WERK
‘family-gevoel’ voor expats

Voor de opening van een nieuwe hoofdzetel in Luxemburg, deed UPC DTH, een dochter van Liberty Global beroep op de rijke ervaring van PROCOS om een uniek concept uit te werken voor de huisvesting van de nieuwe activiteiten.

Liberty Global is een internationaal actieve breedband provider en beursgenoteerd bedrijf. De tak UPC Broadband is operationeel in tien Europese landen en marktleider voor kabel-TV in o.a. België, waar het 50,45% bezit van Telenet. De nieuw in te richten vestiging in Luxemburg was bedoeld voor UPC – DTH, gespecialiseerd in ‘direct to home’ satelliettelevisie en actief in de meeste Oost- Europese landen (Hongarije, Tsjechië, Roemenië, Slowakije). Het telt meer dan 500.000 klanten.
Voor de huisvesting werd een deel van een nieuwbouw gehuurd. Jos Duchamps, Gedelegeerd Bestuurder en Irina Vasileva, architect van PROCOS: “Toen onze samenwerking startte was enkel de manager voor het nieuwe bedrijf gekend. De opdracht bestond erin om voor een organisatie die nog niet gevormd was, een aangename werkomgeving te creëren die de medewerkers een structuur en thuisgevoel geeft”.
Er moest rekening worden gehouden met een multiculturele en internationale context. Medewerkers uit de verschillende landen die door UPC – DTH worden bediend zouden samengebracht worden in Luxemburg. “Het gaat dus om een vorm van expats die een zeer groot deel van de dag op kantoor doorbrengen om tijdens de weekends weer naar hun thuisland terug te reizen” licht Irina Vasileva toe. “Dat maakt de werkomgeving veeleer tot een leefomgeving met een hoog ‘family-gevoel’ voor die mensen en daar hielden we rekening mee”.

Technische invulling
De beschikbare oppervlakte werd opgedeeld in een werkzone en een ruime ‘lounge’ met open keuken als woon- en verblijfszone. Irina Vasileva: “Samen met het management hebben we de duidelijke visie over openheid en samenwerken binnen het team vertaald in de werkomgeving. Het feit dat het management niet in een afgesloten kantoor zit, was een duidelijke boodschap die in de cultuur van UPC-DTH past. Ons ontwerp heeft deze strategische keuze extra benadrukt. Het akoestisch comfort op de werkplek was hier zeker een kritisch gegeven gezien het vele telefoonverkeer en dat in verschillende talen. Het gebruik van de draadloze headsets laat alles vlekkeloos verlopen ondanks de open space inrichting”.
In totaal omvat dit project een 30 tot 40 werkplekken. Het betrof een zeer technisch project omdat de medewerkers vanuit Luxemburg de signaalkwaliteit op de netwerken in de Oost-Europese landen monitoren. PROCOS verzorgde niet alleen de inrichting van de werkomgeving, maar ook de opstart van het Facility Management.
Voor UPC werd dit een pilootproject waarbij de totale afwezigheid van gesloten kantoren een primeur is.

Vervolgverhaal
De inrichting van de Luxemburgse vestiging werd zeer positief onthaald, wat aanleiding werd voor een vervolgproject in Brussel.
Het betreft een kleine vestiging - 400 m² - waarvoor het programma van bij het begin van de samenwerking met PROCOS was vastgelegd. De Brusselse vestiging is een hub voor de contacten met de verschillende instanties van de Europese Gemeenschap. Ook hier vormen de gebruikers een zeer gevarieerd internationaal clubje!
De opdracht naar PROCOS was tweeledig: een kantooromgeving ontwikkelen met woonsfeer voor de medewerkers die er zeer lange dagen doorbrengen en anderzijds een zeer representatieve, imagodragende uitstraling verzekeren naar de bezoekers.

Nele Vangeneugden, interior designer van PROCOS: “Het programma voor de uitwerking van de werkomgeving voor het kantoor in Brussel, vlak bij de Europese wijk, was duidelijk. De uitwerking ervan vroeg veel overleg en bijsturing”. Het PROCOS-team ontwikkelde in nauw overleg met Liberty Global verschillende scenario’s voor een duurzaam concept met veel aandacht voor de technische karakteristieken waaronder akoestiek. Nele Vangeneugden: “Het ontwerpen en implementeren van de verschillende types werkplekken op een kleine oppervlakte was een hele uitdaging. Dit resulteerde in een omgeving waarin je overal kan werken: van de kitchenette tot in de lounge. Door de specifieke materiaalselectie creëerden we bijvoorbeeld ‘touch downs’ in een huiselijke en intieme sfeer, die tegelijkertijd technisch gezien perfect kunnen functioneren als werkplek of overleghoek. Werken kan je overal; van in de kitchenette tot in de zetel”.  Last update: 16/10/2017 10:06:48