Profacility - Workplace : Design, Build & Operate
Workplace Projects > Offices
| FR | NL
image (0)
De multifunctionele centrale zone van de gerenoveerde kantoren van Dakota, waar de open keuken dient als ontvangst-/wachtruimte en circulatiezone. Ze laat toe korte vergaderingen te houden en is tevens ‘lunchroom’ voor de medewerkers.
image (1)
Bij de open space kantoorvloer werd een algemene verlichting gecombineerd met een specifi eke werkplekverlichting. De algemene verlichting die permanent brandt wordt verzekerd door vierkante, randloos ingebouwde LED-armaturen .
image (2)
Voor de grote glazen vergaderruimte werd geopteerd voor verlichting met aangepaste lichtregeling die zowel als sfeermaker maar ook louter functioneel kan optreden. Rondom de zaal loopt een RGB-lichtlijn die kleur en sfeer brengt in de ruimte.
De multifunctionele centrale zone van de gerenoveerde kantoren van Dakota, waar de open keuken dient als ontvangst-/wachtruimte en circulatiezone. Ze laat toe korte vergaderingen te houden en is tevens ‘lunchroom’ voor de medewerkers.

DAKOTA


ZORG ERVOOR DAT IK LIEVER KOM WERKEN!
Licht kreeg een sleutelrol

“Zorg ervoor dat ik liever kom werken!”, zo luidde het kernachtige devies en opdracht van de CEO aan architect Bart Cocquyt voor het verbouwen van de administratie vleugel van het in lijm- en hechtingstechnologie gespecialiseerde Dakota nv uit het Oost-Vlaamse Nazareth. Licht - zowel natuurlijk invallend als kunstlicht - kreeg hierin een sleutelrol toebedeeld.


“Het gebouw was eigenlijk niet meer dan een grote doos”, blikt architect Bart Cocquyt terug. “We hebben het in amper twee dagen volledig leeggehaald en vervolgens naar de straatzijde helemaal open getrokken”. De vroegere indeling in individuele kantoortjes maakte plaats voor een open werkruimte. Het was bovendien de wens van de CEO om een contactvriendelijkere werkomgeving te scheppen.
Een bijzonder aantrekkelijk gegeven in het ontwerp was de multifunctionele centrale zone, waarin de gang vanuit de bedrijfsingang uitmondt en waarop de kantoorruimte aansluit. Deze zone met open keuken dient als ontvangst-/wachtruimte, circulatiezone. Ze laat toe korte vergaderingen te houden en is tevens ‘lunchroom’ voor de medewerkers. Architect Bart Cocquyt: “Het multifunctionele en open karakter zorgt ervoor dat alle gebruikers deze zone ook opgeruimd houden”.
In deze zone zitten drie ronde lichtkoepels die rijkelijk daglicht toelaten. Nog meer daglicht kan ongehinderd de werkplekken bereiken dankzij de ruim van glas voorziene uitbouw aan de voorzijde van het gebouw. De compartimentering van de ruimte werd volledig met glazen tussenwanden uitgevoerd.
Aandacht voor het akoestisch comfort op de werkplek was een belangrijk vereiste waarmee de architect rekening moest houden. Bovenop het bestaande steentapijt werd een 2 cm. dikke isolatielaag uitgerold, met daarbovenop nog een even dikke laag Fermacell (gipsvezelplaat - Xella) als ondergrond voor de Desso-tapijttegels.

Bestudeerd licht
Het 3D-concept van architect Bart Cocquyt was de basis voor het uitvoeren van de lichtstudie door de adviseur van Zumtobel Lighting. Paul Waelkens, Lighting Consultant van Zumtobel: “Voor het kunstlicht stond niet alleen een zuinig energieverbruik voorop maar tevens een maximale flexibiliteit tegenover de personeelsbezetting in de open space. M.a.w. wanneer de werkplekken anders worden ingedeeld of als er meer werkplekken bijkomen, mag dat geen ingrijpende aanpassingswerken met zich brengen voor de verlichting”. Het professioneel lichtontwerp houdt zowel rekening met de benodigde lichtsterkte op de werktafels (NBN 12464 – deel 1 bepaalt de vereiste lichtsterkte), alsook dat er voldoende licht is in de circulatiezones. Maar ook de esthetiek van de aanbevolen verlichtingsarmaturen moest in harmonie zijn met de architectuur van het gebouw en de gekozen interieurinrichting.
Een ander niet te verwaarlozen aspect was de veiligheidsverlichting. Er werden drie kringen uitgewerkt: ‘red light escape’ (geeft de ontsnappingsroute aan), ‘auto-panic’ en de verlichting van de signalisatiepictogrammen.
Vanzelfsprekend had het uitgewerkte lichtplan ook invloed op de elektriciteitswerken. Dit zowel voor wat de voeding van de armaturen als het schakelen ervan betrof. Voor dit project opteerde Zumtobel in samenspraak met de installateur voor het gebruik van draadloze schakelaars.
Paul Waelkens: “Net zoals het lichtplan de nodige flexibiliteit voorziet naar een mogelijk toekomstige andere indeling van de werkplekken, biedt deze keuze eveneens maximale fl exibiliteit naar een eventuele herschikking van de ruimte”. De draadloze schakelaars zijn zo dun als het afdekplaatje van een klassieke schakelaar. Ze bevatten een RF-zender die de commando’s uitstuurt naar een ontvanger, zoals een draadloze afstandsbediening dat doet. Overigens laten beide zich perfect combineren, een mogelijkheid die in dit project ook werd benut.

licht-intelligentie
Zumtobel adviseerde voor dit project een algemene toepassing van LED-lichttechnologie. Aan de inkom werd gekozen voor richtbare LED-inbouwspotjes . Deze keuze heeft te maken met een geplande productuitstalling tegen de wanden. De spotjes kunnen op elk ogenblik precies naar wens worden uitgericht.
Voor de multifunctionele centrale zone leverden de ronde lichtkoepels inspiratie op bij de selectie van geschikte armaturen. Ronde, randloos ingebouwde LED-downlighters met verschillende diameter en lichtsterkte zorgen hier voor een speels en architecturaal geslaagd element. Boven de bar van de open keuken hangt een pendel met verchroomde behuizing.
Het directiekantoor beschikt over een lichtsturing met draadloze afstandsbediening en een aantal voorgeprogrammeerde lichtsferen. Boven de directietafel hangt een gecombineerde up/downlighter waarvan de behuizing dezelfde dikte heeft als het tafelblad. Het is een dimbare LED-pendel. Boven de zithoek bevinden zich LED-inbouwspots en werd er rekening gehouden met de latere plaatsing van een vergadertafel, verlicht door een richtbare LEDinbouwspot met brede lichtbundel.
De kleine LED-inbouwspotjes, die de bezoeker al van bij de inkom begeleiden, keren overal terug als markering van de circulatiegangen.

licht-integratie
Bij het directiesecretariaat en de open space kantoorvloer werd een algemene verlichting gecombineerd met een specifi eke werkplekverlichting. De algemene verlichting die permanent brandt wordt verzekerd door vierkante, randloos ingebouwde LED armaturen. De vorm integreert perfect in het vierkante patroon van de akoestische plafondtegels.
Elke werkplek beschikt over een elegante staanlamp die een uplighterfunctie combineert met een gerichte werkplekverlichting (downlighter). Een verfi jnd detail vinden we in de vormgeving van de hoeken: ze zijn afgerond; net zoals de hoeken van de verlichte werkbladen. Elk van deze staanlampen is voorzien van een geïntegreerde regeling die de aanwezigheid van een gebruiker op de werkplek detecteert en tevens de lichtsterkte van de werkverlichting regelt in functie van de natuurlijke lichtinval. De staanlampen kunnen op elk ogenblik verplaatst worden en en kunnen daarom bij een andere indeling van de werkplek de gewenste functie vervullen. Vooraan de open space kantoorruimte is een ‘cosy corner’ ingericht voor informeel overleg of het voeren van vertrouwelijke telefoongesprekken. Hier worden de LED-inbouwspots5 herhaald.
Een kennismaking met dit project toont duidelijk aan dat een deskundig uitgekiende verlichting een essentiële bijdrage levert tot het welzijn op de werkplek. 

Partners en leveranciers die aan het project meewerkten


VERLICHTING


RENOVATIE EN BINNENAFWERKING

Bij de open space kantoorvloer werd een algemene verlichting gecombineerd met een specifi eke werkplekverlichting. De algemene verlichting die permanent brandt wordt verzekerd door vierkante, randloos ingebouwde LED-armaturen .
Voor de grote glazen vergaderruimte werd geopteerd voor verlichting met aangepaste lichtregeling die zowel als sfeermaker maar ook louter functioneel kan optreden. Rondom de zaal loopt een RGB-lichtlijn die kleur en sfeer brengt in de ruimte.


Last update: 16/10/2017 10:07:51