Profacility - Workplace : Design, Build & Operate
Workplace Projects > Offices
| FR | NL
image (0)
image (1)
image (2)
image (3)
image (4)
image (5)
Bij de initiële briefing was het de uitdrukkelijke wens van Electrolux dat het oude gebouw traceerbaar zou blijven na voltooiing van het vernieuwbouwproject.

ELECTROLUX


Electrolux gaat voor openheid

Bij de zoektocht naar een locatie voor haar Benelux hoofdzetel viel de keuze van Electrolux op een bestaand kantoorgebouw in Haren. De grondige renovatie ervan stond volledig in het teken van meer openheid en een verbeterde energie-efficiëntie. Exode en Banimmo klaarden deze klus met verve.

Voor haar nieuwe hoofdzetel had Electrolux een dubbel doel voor ogen. Enerzijds moest de inrichting tot een open werkcultuur bijdragen en anderzijds moest het energieverbruik naar beneden. Wel moest de mogelijkheid bestaan tot het bijbouwen van een vleugel voor de showroom en het uitbreiden van het magazijn. Dat voor het kantoorgedeelte uiteindelijk een bestaand gebouw in functie van deze doelstellingen werd aangepast, was een bewuste keuze. Bij de constructie ervan in de jaren ’80 speelden de energieprestaties al een belangrijke rol. Er moest bijgevolg niet van nul worden vertrokken.

Open space
Christophe Erkens, Directeur van Exode Architecture: “Waar vroeger grotendeels met afgesloten kantoortjes werd gewerkt, is het aantal scheidingswanden in het gebouw nu beperkt. We opteerden dus voor het open space principe. De werkplekken zijn geschikt tegen de ramen die de omtrek van het gebouw volgen, terwijl de meetingrooms, break out areas, coffee corners, archiefruimte en het sanitair zich in de centrale zone bevinden. Ondanks de strakke indeling van het bureaugedeelte, heerst binnenin toch een aangename sfeer door het kleurgebruik in de centrale zone, de decoratie en de lichtstraten”. Ook de gebruikte materialen dragen bij tot de openheid. De lage kasten tussen de ‘eilanden’ en de glazen wanden van de vergaderruimtes en directiebureaus zorgen voor een uitstekende visibiliteit. “En wanneer medewerkers willen telefoneren, kunnen ze zich in de ‘bubble rooms’ tussen de bureaus en de centrale zone afzonderen. Zo wordt geluidshinder vermeden. Om de akoestische isolatie te verbeteren werd de betonstructuur met geluidsabsorberende panelen bekleed” verduidelijkt Christophe Erkens.

Transparantie
Bij de initiële briefing was het de uitdrukkelijke wens van Electrolux dat het oude gebouw herkenbaar bewaard zou blijven. Het was dan ook meteen duidelijk dat transparantie het codewoord zou worden, niet enkel in de indeling, maar ook in de afwerking. Zo werden alle technische installaties zichtbaar gelaten. Damien Darche, projectverantwoordelijke van eigenaar Banimmo: “De structuur van dit gebouw draagt bij tot de temperatuur van de werkomgeving. Doordat de lucht in de holle betonelementen circuleert, is een open opbouw evenwel vereist. Dit ‘Energon’ principe – een erfenis van de vorige huurder – werd door Electrolux overgenomen”.

Energiebesparingen
Niet enkel de inrichting van het gebouw kreeg een facelift. Ook de energieprestaties werden aanzienlijk verbeterd. Een ‘milieuvriendelijk’ gebouw heeft namelijk zowel een positieve impact op het imago van het bedrijf als op de energiekosten. Damien Darche: “We voerden een hele reeks energiebesparende maatregelen en aanpassingen aan de technische installaties door. Zo wordt 80% warmte gerecupereerd dankzij een warmtewinningseenheid met warmtewiel. Tevens gebruikten we bewegingsdetectoren en wordt de helderheid van de lampen in functie van het buitenlicht aangepast. De oude koelgroepen werden door eenheden met een COP (Coefficient Of Performance) van 3.08 vervangen en in plaats van elektrische verwarming kwam er een milieuvriendelijke CV. Bovendien bedraagt de luchtdichtheid van het gebouw 0,5 m3/h/m2. Tenslotte wordt het regenwater gerecupereerd voor de toiletspoeling en de tuinbevloeiing”. De combinatie van deze energie-efficiënte ingrepen zorgde ervoor dat het E-peil van 145 tot 60 werd verlaagd (bij een K-waarde van 36) en het primaire energieverbruik met 75% werd teruggebracht. Missie geslaagd dus. 

Partners en leveranciers die aan het project meewerkten


WORKPLACE DESIGN & BUILD









Bij de initiële briefing was het de uitdrukkelijke wens van Electrolux dat het oude gebouw traceerbaar zou blijven na voltooiing van het vernieuwbouwproject.


Last update: 16/10/2017 10:07:43