Profacility - Workplace : Design, Build & Operate
Workplace Projects > Offices
| FR | NL
image (0)
image (1)
image (2)
image (3)
image (4)

WABCO HEAQUARTERS EUROPE


Creativiteit en architecturaal meesterschap: de winnende combinatie



Voor WABCO Europa werd het gebouw dat het bedrijf in Brussel bezet wat te krap. Deze kantoren voldeden niet langer aan het imago van de globale technologieleider dat tot uiting moest komen in het ontwerp en de lay-out van hun Europees hoofdkwartier. Na een jaar van onderzoek viel hun keuze voor het nieuwe hoofdkantoor op een mythisch gebouw: ‘Glaverbel’.

De innovatie die Wabco karakteriseerde was ook het leidmotief voor de binneninrichting van de vijf verdiepingen die het bedrijf in gebruik nam in het Glaverbel-gebouw. Peter Bal, CIO van Wabco, heeft een aantal Brusselse architectenbureaus uitgedaagd voor deze inrichting. Het bedrijf Admos won het contract omwille van zijn visie en architecturaal meesterschap in het project. Anthony Shaikh, CEO van Admos, legt uit: “Onze visie op de transformatie van ruimtes is niet zichtbaar in een 2D plan. Tijdens de gesprekken met Wabco hebben wij het gebouw zeer snel in drie dimensies gemodelleerd om het concept van de voorgestelde binneninrichting volledig te visualiseren”.

Het resultaat is spectaculair met de plaatsing van een monumentale trap tussen de receptie op de vierde verdieping en de kantoren van de directie van de groep op de vijfde verdieping. Een royaal onthaal voor externe bezoekers die deze trap gebruiken! De keuze van Wabco viel eveneens op het architectuur- en designbureau Admos omwille van de door het bedrijf voorgestelde sleutel-op-de-deur oplossing. Volgens deze formule wordt het totale beheer van het project uitbesteed aan Admos dat zich engageert op het vlak van resultaten, budget en deadline. Een belangrijk engagement omdat dit project voor de inrichting van bijna 4.000 m2 op amper vier maanden tijd gerealiseerd werd.

Mengeling van concepten
Voor de inrichting van de bureaus op de verdieping van de directie werd een bepaald classicisme aangehouden. De vertrouwelijkheid van de daar gevoerde gesprekken vereiste om de ruimte in te delen in privé bureaus. Op de andere verdiepingen werd een mix van landschapskantoren en privé bureaus geïmplementeerd. Commerciële medewerkers zijn vaak onderweg buiten het bedrijf. Zij delen een aantal werkposten gelegen op de tweede verdieping in een landschapsomgeving.

Connected workplace
De bij Wabco geliefde technologische innovatie is ook zichtbaar in de inrichting van de kantoren, met name in het systeem met de interface voor de boeking van de vergaderzalen: de reservaties kunnen ofwel ter plaatse gedaan worden door middel van een touchscreen dat zich aan de ingang van elke vergaderzaal bevindt, ofwel op afstand via Outlook als bestanddeel van de Microsoft Office softwaresuite (technologie Evoko Room Manager).

Een ander zichtbaar facet van deze innovatie is de aanwezigheid van twee reusachtige schermen in de magistrale vergaderzaal voor de raad van bestuur. Deze schermen vergemakkelijken de organisatie van gestructureerde videoconferenties. Eén scherm dient voor het bekijken van documenten en presentaties, het andere scherm toont de gesprekspartners. Een gemotoriseerde camera detecteert automatisch de persoon die in de zaal het woord neemt en deze persoon verschijnt vervolgens op het scherm.

Innovatie en creativiteit, merkimago, management, meesterschap in engineering, respect voor budget en deadlines typeerden dit inrichtingsproject, tot grote tevredenheid van Wabco. Het verhaal van deze succesvolle realisatie, die begin dit jaar werd voltooid, wordt sedertdien voortgezet met de interieurinrichting door Admos van een andere site van Wabco in Groot-Bijgaarden, bestemd voor onderzoek en productie.  



Last update: 16/10/2017 09:54:43