Profacility - Workplace : Design, Build & Operate
Workplace Projects > Offices
| FR | NL
image (0)
image (1)
image (2)
image (3)
image (4)

MICROSOFT


Teamwork makes the dreamworkDeze zomer namen de medewerkers van Skype enthousiast hun nieuwe werkomgeving in gebruik; een inspirerend kantoor als resultaat van een uitstekende samenwerking tussen alle leden van het internationale project team.
Het wereldwijde hoofkantoor van Skype, een divisie van Microsoft Corp. is gevestigd in Luxemburg. De teams ondersteunen van hieruit klanten en andere teams in de Skype toepassing, een tool voor online communicatie.
Microsoft wilde de werkplekken, verspreid over twee verdiepingen van het gebouw, consolideren op één enkele verdieping in een inspirerende omgeving. Het ondersteunen van de activiteiten van de medewerkers en de teams was de belangrijkste doelstelling van het project.
Op basis van haar ervaring met het ontwikkelen en implementeren van nieuwe werkomgevingen en haar ervaring in Luxembourg, kreeg PROCOS Group van Microsoft Corp. de missie toevertrouwd.
“Een boeiende uitdaging”, zegt Irina Vassileva, workplace consultant en architect van PROCOS Group. “Microsoft heeft als internationale organisatie heel wat ervaring met nieuwe werkomgevingen. Voor het kantoor in Luxembourg wilde Microsoft geen pure “corporate” aanpak, maar wel een innovatieve, met als resultaat een huiselijke werkomgeving die door alle medewerkers als warm en inspirerend wordt ervaren.” Ondanks de verschillen in achtergrond, ervaring en cultuur vonden de leden van het team elkaar in één project. Die diversiteit maakte zowel het proces als het resultaat tot een rijke en fantastische ervaring.
Het team van PROCOS Group stond in voor het volledige ontwerp; van het opmaken van de test‐fits, de space planning, het interior design tot het uitwerken van de lastenboeken en meetstaten. Ook de integratie van de gebouw‐technische installaties maakte deel uit van de opdracht. Het team adviseerde bovendien bij het aanstellen van de aannemers en meubel leverancier.
De nieuwe werkomgeving bestaat uit een diversiteit aan werkplekken die vrij beschikbaar zijn voor alle medewerkers. Ze ondersteunen de flexibele werkprocessen en stimuleren bovendien het samenwerken van de verschillende teams in een internationale omgeving. Een kicker‐ en pingpong tafel in de break out area konden niet ontbreken. Alle zones lopen vloeiend in elkaar over en creëren een zeer toegankelijke en intuïtieve werkomgeving. Bijzondere aandacht was er voor het akoestische comfort en het verlichtingsconcept.

“De materialen die we kozen, zijn alledaags maar op een bijzondere manier toegepast” zegt Ellen Daems, workplace consultant en Interior Designer en lid van het PROCOS Group team, “ze moeten de medewerkers uitdagen! Voor de wanden gebruikten we witte spaanplaten met een dynamische vormgeving. Massief hout in het plafond straalt rust uit en de houten zitbanken nodigen uit tot informele en formele communicatie.”

Het gebruik van mos en steen op de wanden verbindt de werkomgeving in het gebouw met de schitterend locatie op de Luxemburgse Gründ. Het accentueren van de van de zichtlijnen tussen binnen en buiten versterkt de zichtbaarheid van Microsoft vanaf buiten. De dynamiek binnen is hierdoor ook op het plein voor het gebouw voelbaar.

“De samenwerking met de aannemers was, ondanks de korte uitvoeringstermijn, optimaal”, gaat Irina verder. “De verhuizing van de teams naar de nieuwe verdieping lag van bij de start van het project vast. Het gebouw is geen standaard kantoorgebouw en tijdens de uitvoering dienden de voorziene ingrepen in de technische installaties gewijzigd te worden.”

Het resultaat is verbluffend. De vroegere werkomgeving was donker en somber. Vandaag stroomt licht van overal binnen. Aan de lange tafel in de break out area overleggen de medewerkers bij een kop koffie. De ping pong bal tikt over de tafel terwijl een beetje verder een collega geconcentreerd werkt in een cockpit.

De medewerkers en het management team omarmen de authenticiteit van het concept. Zowel het proces als het resultaat is heel nauw verbonden met de medewerkers en hun manier van werken. De corporate werkomgeving wordt nu een “menselijke” werkomgeving die een nieuwe betekenis geeft aan “werken”.

Het resultaat is een nieuwe landmark voor Microsoft, die haar leiderspositie in het implementeren van nieuwe werkomgevingen versterkt. De bouwstenen van het concept, toegepast in Luxembourg, zal in de toekomst zeker nog gebruikt worden.  Last update: 16/10/2017 11:24:39