Profacility - Workplace : Design, Build & Operate
Workplace Projects > Offices
| FR | NL
image (0)
image (1)
Op het gelijkvloers is er een zeer open getekende ontvangstruimte met aan de rand een aantal compacte ontmoetingsruimten.
image (2)
Renaud Fayt, Program & Project manager bij Allianz en Filip Vandeputte, Senior Project Manager bij Colliers International.
image (3)
image (4)
image (5)
image (6)
image (7)
Centraal zit een coffee corner als hart van elk plateau
image (8)
image (9)
image (10)

ALLIANZ


Een nieuwe thuis voor een nieuwe bedrijfscultuur

Midden maart sloot Allianz de verhuizing af van zijn oude locatie aan het De Brouckère Plein naar de eerst voltooide Möbius-toren aan de Albert II Laan in het Brussels Noordkwartier. Dit architecturaal pareltje geeft niet alleen het drukke businessdistrict meer glans, het is ook het symbool voor een culturele transformatie van de Allianz-organisatie.

De Allianz vestiging aan het De Brouckère Plein had haar beste tijd gehad, was ingericht volgens de principes van weleer, met veel gescheiden kantoortjes. “Het stond vast dat we in Brussel zouden blijven, met een voorkeur voor het Noordkwartier omwille van de goede ontsluiting door het openbaar vervoer” licht Renaud Fayt, Program & Project manager bij Allianz, toe. “Verhuizen naar een nieuwe locatie was bovendien ideaal om de beoogde culturele verandering in de organisatie door te voeren”.

Begin 2016 ging het project van start met de ondertekening van de overeenkomst tussen Immobel en Allianz. Immobel zorgde voor de afbraak van de bestaande gebouwen op de weerhouden locatie, de bouw en volledige afwerking van het 98 m hoge torengebouw, waarna het eigendomsrecht wisselde naar Allianz bij de inhuizing en Immobel de oude locatie in het stadscentrum overnam.

Voor het ontwerp van het passief kantoorgebouw met 25.000 m² oppervlakte tekent ASSAR Architects. Het gebouw is voorzien van drievoudige beglazing en draagt een BREEAM ‘Excellent’ certificering.

Na een selectieprocedure werd Colliers International weerhouden als partner voor het volledige interieur. “De beoogde nieuwe bedrijfscultuur ging gepaard met de invoering van activity based working” verduidelijkt Filip Vandeputte, Senior Project Manager bij Colliers International. “Het begon met consulting rond de werkplekken, het bepalen van het aantal en type voor zowat 1000 medewerkers en 150 tot 200 occasionele gebruikers van het gebouw”. “De studiefase liep van begin 2016 tot rond Kerstmis, waarna de voorstellen ons akkoord kregen” blikt Renaud Fayt terug. “In een tweede fase werd dan een gedetailleerd eisenprogramma opgesteld, zodat tegen juni 2017 de inrichting en afwerking van elke vierkante meter precies was bepaald”.

Transparant en functioneel

De verdiepingsplannen van het gebouw werden hertekend vanuit de rijke ervaring met space planning en de werkplekstudie. Colliers International ontwikkelde een driedimensionale en dynamische invulling van de plateaus i.p.v. een plat vloerplan. Gemiddeld beschikt elke medewerker over 16 m² oppervlakte.

Allianz besliste voor een 100% ‘customised’ aanpak en een volledig nieuwe aankleding vanaf het spreekwoordelijke blanco blad. “We beoogden geen luxe-uitstraling, maar een stijlvolle, functionele invulling met een vooropgestelde gebruiksduur van 15 jaar” licht Renaud Fayt toe. “Gesloten kantoren zijn uiteraard passé en het geheel oogt zeer transparant met zacht afgebakende zones”.

Op het gelijkvloers is er een zeer open getekende ontvangstruimte met aan de rand een aantal compacte ontmoetingsruimten. Op de eerste verdieping is het bedrijfsrestaurant ingericht met een breed en aantrekkelijk aanbod. Cateringpartner ISS verzekert alle bereidingen ter plaatse. De derde verdieping is voorbehouden aan het meeting center.

De boardroom is op de hoogste (19e) verdieping ondergebracht. “Elke verdieping biedt mooie panorama’s op de omgeving en dat hebben we meegenomen in de inrichting” commentarieert Filip Vandeputte. “Het was de bedoeling om de band met Brussel aan te halen en dat reflecteert zich in de vloerkeuze op het gelijkvloers, een knipoog naar de kasseistraten”.

Een deel van de voorgestelde concepten voor de inrichting werden vooraf in het oude gebouw als proef- of demo-opstelling uitgetest” vermeldt Renaud Fayt. “De vele positieve reacties gaven de bevestiging voor de gemaakte keuzes”.

Discreet

Opvallend is de zeer beperkte aanwezigheid van het Allianz-logo. Zelfs aan de ingang van het gebouw is het even zoeken om twee verticale lichtzuilen met het logo op te merken. De blauwe ‘huiskleur’ is als accentkleur toegepast, maar allerminst overheersend. Vooral het gebruik van veel licht hout valt op. “Er is gekozen voor een subtiele verwijzing naar de vele sportdisciplines waarvoor Allianz als sponsor optreedt” verduidelijkt Filip Vandeputte.

Voor alle verdiepingen is er een typeplan toegepast. “Centraal zit een coffee corner als hart van elk plateau” licht Renaud Fayt toe. “Daarrond zijn verschillende zones uitgewaaierd, met samenwerkingszones, bubbles en stille concentratieplekken die het verst verwijderd liggen van de coffee corner”.

De netwerkconnectie is ontdubbeld: WiFi en een bekabelde backbone. Hoewel de invoering van soft phones op het wensenlijstje stond, is er vandaag een gemengd gebruik van klassieke telefoons en soft phones, het gevolg van de te volgen richtlijnen van Allianz Technology SE, de globale IT service provider voor Allianz. De culturele verandering in de Allianz-organisatie ging gepaard met het invoeren van NWOW, wat ook één dag thuiswerk per week insluit.

Renaud Fayt blikt zeer tevreden terug op de vier jaar intense en succesvolle samenwerking met Colliers International: “We zijn nauwelijks afgeweken van het initieel concept. De timing werd precies gerespecteerd en de nieuwe thuis zal een belangrijke bijdrage leveren in onze war for talent. Wij hebben het over een ‘Home for those who dare’, wat onze nieuwe cultuur en manier van samenwerking uitdrukt”.

Eduard Coddé
Foto’s Marc Detiffe  

Partners en leveranciers die aan het project meewerkten


ARCHITECT - BOUW


WORKPLACE DESIGN & BUILD


KANTOORMEUBILAIR


SCHEIDINGSWANDEN


ALGEMENE BOUWBEDRIJVEN


VLOERBEDEKKINGEN


BUITEN- EN BINNENZONWERINGEN

Op het gelijkvloers is er een zeer open getekende ontvangstruimte met aan de rand een aantal compacte ontmoetingsruimten.
Renaud Fayt, Program & Project manager bij Allianz en Filip Vandeputte, Senior Project Manager bij Colliers International.








Centraal zit een coffee corner als hart van elk plateau




















Op de eerste verdieping is het bedrijfsrestaurant ingericht


Last update: 12/07/2020 16:58:11