Profacility - Workplace : Design, Build & Operate
Workplace Projects > Offices
| FR | NL
image (0)
image (1)
image (2)
image (3)
image (4)
image (5)
image (6)
image (7)
image (8)
image (9)
image (10)

CBRE


CBRE: een verbijsterend nieuw werkplekontwerp
Onlangs verhuisde vastgoedadviseur CBRE naar een hypermodern kantoorgebouw in de Waterloosesteenweg in hartje Brussel, tussen de Louizapoort en de Naamsepoort. Het bedrijf veranderde echter niet enkel van gebouw, maar ook van werkplekfilosofie. En het resultaat doet alle NWOW-kantoren die je eerder al hebt gezien verbleken!

De belangrijkste reden voor de verhuizing was een centralere ligging. Vroeger was CBRE gevestigd in de Lloyd Georgelaan langs het Terkamerenbos aan de bovenkant van de Louizalaan. De nieuwe locatie biedt voordelen op het gebied van zichtbaarheid maar vooral ook bereikbaarheid en mobiliteit: het is amper een minuut wandelen naar het metrostation Naamsepoort met een directe verbinding naar het treinstation Brussel-Zuid en een overstapverbinding naar Brussel-Centraal en Brussel-Noord. Het nieuwe gebouw heeft een oppervlakte van 2.300 m², en is dus iets kleiner dan het gebouw in de Lloyd Georgelaan. Er zijn maar twee ‘gesloten’ kantoren in het gebouw: één voor de CFO (om logische redenen) en één voor de CEO, maar ook dat kantoor kan door alle personeelsleden worden gebruikt.

Op de vraag of bedrijven in post-coronatijden naar meer of minder kantoorruimte zullen evolueren, antwoordt Lionel Andries, hoofd van de afdeling Workspace, het volgende: “Ik verwacht geen fundamentele trend, want de behoeften zijn voor ieder bedrijf anders. Volgens mij zullen kantoren eerder plaatsen worden voor ontmoetingen, uitwisselingen en opleidingen en zullen ze in de eerste plaats flexibel moeten zijn.” Bij CBRE is het mogelijk om thuis te werken, en daar wordt ook in zekere mate gebruik van gemaakt, maar het merendeel van het personeel geeft aan met plezier naar kantoor te komen.

Door de gebruikswijze van de kantoren grondig te veranderen, wilde CBRE zowel nieuw talent aantrekken als talent behouden (generatie Y en Z vinden flexibele mobiliteit en werkomstandigheden het allerbelangrijkst).

Drie verdiepingen, één filosofie, geen herhaling
Het denkproces over het interieurontwerp ging in juli 2019 van start, toen COVID-19 nog een ‘ver-van-ons-bed-show’ was. Gelukkig koos CBRE voor een werkplekfilosofie die met het oog op het comfort en de efficiëntie rekening hield met maximale ruimte. De sociale afstand was dus al ingecalculeerd.

Het kantoorgebouw telt drie verdiepingen: de verschillende afdelingen bevinden zich op de eerste twee verdiepingen, terwijl de ontmoetingsruimten voor de klanten en commerciële partners zich op de bovenste verdieping bevinden. Op iedere ‘werkverdieping’ zijn echter ook kleine en grote, open en gesloten vergaderzalen en ontmoetingsruimten te vinden. Bovendien is elke interne afdeling ondergebracht in wat CBRE een ‘dorp’ noemt, een zone met variabele werkplekken en andere plaatsen om te werken, allemaal volledig flexibel. De medewerkers kunnen aan een bureau zitten, zich afzonderen in een private, afgesloten en geluidsdichte kleine vergaderruimte, in een van de fauteuils zitten of in een andere informele ruimte samenkomen. Elke ruimte en zone is ingericht met andere kleuren en meubilair, zodat het personeel meer het gevoel heeft in een woonkamer te vertoeven dan in een kantoor. De meeste open ruimten kunnen door middel van scheidingsgordijnen in meer private compartimenten worden onderverdeeld. Afval wordt gesorteerd in sociale zones en via een speciale waterfontein zijn verschillende soorten drinkwater verkrijgbaar.

Op de bovenverdieping zijn een waaier aan ontmoetingsruimten te vinden, van kleine cabines tot een lederen clubzetel. Er is ook een echte bar, mét barstoelen en een voetbaltafel. In de witte telefoonhokjes kunnen de medewerkers in alle privacy hun telefoontjes plegen. Aangezien de bar en de eetruimte zich op deze verdieping bevinden, is het verboden om op de andere twee verdiepingen te eten en te drinken. Op elke verdieping is er ook een specifieke ‘stille ruimte’.

De nieuwe kantoren werden immers ontworpen op basis van maar liefst tien verschillende soorten ruimten, waaronder grote en kleine vergaderzalen, informele zitruimten, een brainstorminglokaal en stille hoekjes ...

Papierloos
Een ander kenmerk waarmee deze kantoren zich onderscheiden, is de mate van connectiviteit. CBRE wil zo papierloos mogelijk zijn en in elke vergaderruimte en in sommige gangen hangen grote schermen voor alle interne communicatie. Alles wordt bediend via een knop of scherm. Ook de whiteboards in bepaalde vergaderzalen zijn elektronisch: door met een ‘pen’ over het bord te glijden, kan je woorden en tekeningen maken, en het bord hoeft niet schoongeveegd te worden. De vergaderzalen kunnen centraal worden geboekt via een intranetsysteem. Alle computerschermen op de bureaus en de schermen in de ontmoetingsruimten zijn ‘plug & play’, zodat iedere medewerker elke ruimte kan gebruiken om te werken of te vergaderen.

Voor de partners heeft CBRE een eigen Workspace-afdeling (Design & Build-activiteiten) voorzien, maar met een aantal partners voor de verschillende elementen (zie inzet). “Het voordeel was dat we dankzij onze interne afdeling van architecten, interieurarchitecten, ingenieurs en projectmanagers precies konden creëren wat we wilden, dat we niet zomaar een extern ontwerpbureau hebben ingeschakeld”, aldus Lionel Andries. Alle HVAC en verlichting werd aangepast en het energieverbruik werd tot een minimum beperkt.

Deze kantoren zijn duidelijk een levende etalage voor CBRE om klanten duidelijk te maken wat mogelijk is. Hierover zegt Lionel Andries: “De strategische denkwijze achter het ontwerp van deze nieuwe kantoren was gebaseerd op de principes ‘clean desk’ en ‘flex desk’. We hebben er een erezaak van gemaakt om ons personeel bewust te maken van de voordelen van een wendbare, flexibele en goed georganiseerde werkruimte. We hebben al het mogelijke gedaan om de werkomgeving aan te passen aan de gebruiker, en niet omgekeerd.

Tim Harrup

Foto's Marc Detiffe  

Partners en leveranciers die aan het project meewerkten


KANTOORMEUBILAIR


KLIMATISERENDE PLAFONDS


VERHUIZING


VERLAAGDE PLAFONDS


BUITEN- EN BINNENZONWERINGEN































Last update: 13/10/2020 12:37:03