Profacility - Workplace : Design, Build & Operate
Workplace Projects > Offices
| FR | NL
image (0)
Wanneer je de kantoren van B/S/H binnenkomt, zie je in het motief van het vaste tapijt vier verschillende kleurstroken. Elk van deze circulatiestroken leidt naar een specifieke werkruimte.
image (1)
Na de zomer zijn de medewerkers van B/S/H verhuisd naar gloednieuwe kantoren in de vroegere Gare Maritime op de site van Thurn & Taxis.
image (2)
image (3)
image (4)
Het ‘box-in-box’-principe: de inrichting van gesloten ruimten die doen denken aan de containers van een goederentrein.
image (5)
image (6)
De diverse gedeelde werkruimten worden doorheen de dag door de medewerkers gebruikt afhankelijk van de taken die ze moeten uitvoeren.
image (7)
Inrichting van intiemere afgesloten ruimten.
image (8)
Om op de ecologische insteek van de gebouwen voort te bouwen, heeft de architect in de werkruimten bomen en planten opgenomen, die verwijzen naar de bomen en planten langs de overdekte ‘rambla’ van 280 meter dwars door het station.
image (9)
Eet- en ontspanningsruimten.
image (10)
Wanneer je de kantoren van B/S/H binnenkomt, zie je in het motief van het vaste tapijt vier verschillende kleurstroken. Elk van deze circulatiestroken leidt naar een specifieke werkruimte.

BSH


Aandacht, B/S/H rijdt het station binnen ...


Na de zomer zijn de medewerkers van B/S/H verhuisd naar gloednieuwe kantoren op de site van Thurn & Taxis. De kantoren zijn verspreid over drie verdiepingen in een van de twaalf gebouwen die uit hout opgetrokken zijn onder de honderdjarige gewelven van het vroegere goederenstation. Het is een van de eerste verhuizingen in post-coronatijden, die we ontdekken. De kantoren zijn ontworpen door Captif Office Architects. Benjamin Vandamme, een van de twee medeoprichters van het architectenbureau, vertelt ons graag meer over de totstandkoming en de bijzondere kenmerken van het ontwerp.

Beperkingen

De inrichtingsplannen werden al voor de COVID-19-pandemie ontworpen. Toch hoefde de architect ze niet te herzien met de invoering van de afstandsregels om de veiligheid van de medewerkers te garanderen. Met een oppervlakte van 3.500 m² beschikken de circa 180 medewerkers van B/S/H over voldoende ruimte. De diverse werkruimten worden doorheen de dag door de medewerkers gebruikt afhankelijk van de taken die ze moeten uitvoeren.

Aangezien de ruimten gedeeld zijn, moeten de kantoren uiteraard overdag vaker worden gereinigd, maar dat hangt niet van de architect af. Een andere gezondheidsmaatregel die werd opgelegd, is eenrichtingsverkeer, wat wordt bevorderd door het ruimtelijke ontwerp. Wanneer je de kantoren binnenkomt, zie je in het motief van het vaste tapijt vier verschillende kleurstroken. Elk van deze circulatiestroken leidt naar een specifieke werkruimte. Het lichtgrijze tapijt brengt je naar de samenwerkingsruimten, het donkergrijze tapijt naar de concentratieruimten en bubbles en het parket naar de eet- en ontspanningsruimten, waaronder de coffee corners.

Buitengewone architectuur

De architecten hebben zich dus niet echt veel kopzorgen gemaakt over het coronavirus, maar wel over de omvang van de ruimten en de onvoorziene uitgaven voor het naleven van de architectuur van een oud gebouw. Het gereputeerde Nederlandse architectenbureau Neutelings Riedijk, dat de opdracht kreeg om de Gare Maritime te renoveren, heeft het oude goederenstation in ere hersteld door de gewelven en zuilen in art-decostijl in de verf te zetten. Captif Office Architects ging in deze stijl verder voor de inrichting van de kantoren van B/S/H.

De architecten hebben dit op de eerste verdieping van het gebouw zelfs uitvergroot door in de inrichting gesloten ruimten te suggereren die doen denken aan de containers van een goederentrein. De vergaderzalen zijn daarin ondergebracht. Zo werden intiemere ruimten gecreëerd, want de ruimte is in totaal meer dan 30 meter breed en 55 meter lang en op sommige plaatsen is het plafond 7 meter hoog. Het ‘box-in-box’-principe werd dus met succes toegepast.

Het werkgeversmerk

Voor de branding van de kantoren kenmerken de ruimten zich enkel door het subtiele gebruik van de blauwe en rode kleuren van het merk B/S/H. Op het gelijkvloers daarentegen worden de elektrische huishoudapparaten in een showroom in de kijker geplaatst als decoratie. De inkom en het onthaal van de kantoren bevinden zich eveneens op het gelijkvloers en de kantoren op de eerste en tweede verdieping. Met de publiek toegankelijke showroom bouwt B/S/H voort op de renovatiestijl van Extensa, eigenaar van de site van Thurn & Taxis, voor de Gare Maritime. De algemene tendens tot verstedelijking van stadswijken verbant de kantoorgetto’s ten voordele van gemengde wijkontwikkelingen met kantoren, buurtwinkels, woningen en vaak andere voorzieningen zoals een kinderdagverblijf, een rusthuis of een school.

Biofilie

Om op de ecologische insteek van de gebouwen (verlichting van de Gare Maritime door 17.000 m² zonnepanelen op het dak, demonteerbare constructies uit hout, ondergronds waterbekken voor de beplanting, ...) voort te bouwen, heeft de architect in de ruimten bomen en planten opgenomen, die verwijzen naar de bomen en planten langs de overdekte ‘rambla’ van 280 meter dwars door het station.

De medewerkers van B/S/H zullen het ongetwijfeld erg naar hun zin hebben in dit dorp in de stad!

Didier Van den Eynde
Foto’s: Ellis Humblé 

Partners en leveranciers die aan het project meewerkten


WORKPLACE DESIGN & BUILD


KANTOORMEUBILAIR


SCHEIDINGSWANDEN


VLOERBEDEKKINGEN

Na de zomer zijn de medewerkers van B/S/H verhuisd naar gloednieuwe kantoren in de vroegere Gare Maritime op de site van Thurn & Taxis.




Het ‘box-in-box’-principe: de inrichting van gesloten ruimten die doen denken aan de containers van een goederentrein.


De diverse gedeelde werkruimten worden doorheen de dag door de medewerkers gebruikt afhankelijk van de taken die ze moeten uitvoeren.
Inrichting van intiemere afgesloten ruimten.
Om op de ecologische insteek van de gebouwen voort te bouwen, heeft de architect in de werkruimten bomen en planten opgenomen, die verwijzen naar de bomen en planten langs de overdekte ‘rambla’ van 280 meter dwars door het station.
Eet- en ontspanningsruimten.


De ruimte waarover de medewerkers van B/S/H beschikken, is in totaal meer dan 30 meter breed en 55 meter lang en op sommige plaatsen is het plafond 7 meter hoog.


Last update: 03/11/2020 14:44:04