Profacility - Workplace : Design, Build & Operate
Workplace Projects > Offices
| FR | NL
image (0)
image (1)
De bouwheer wilde de industriële achtergrond met strakke, minimalistische lijnen en vooral de betonvloer behouden. Dit laatste zorgde voor een uitdaging op het vlak van technieken (in casu HVAC en bekabeling).
image (2)
image (3)
image (4)
In de middenruimte met groot tv-scherm valt de kleurige toets op van de brede Easy Rider stoelen op wielen, die zowel dienst doen als lounge zetels, als minimalistische zit- werkbladcombinatie.
image (5)
Aan één zijde van het gelijkvloers bevinden zich achter elkaar: een glazen afgesloten bureau, een multifunctionele ruimte met glazen schuifwanden en de archiefruimte achter een wand.
image (6)

PLANCKE TAX CONSULTANCY


VAN VERVERIJ TOT CONSULTANCY

Behoud de ziel van het gebouw - dat was de eerste wens van de bouwheer. Plancke Tax Consultancy was dringend op zoek naar een nieuwe locatie en stootte op een oud industrieel pand. Hoe gebeurde de inrichting? Energiezuinige oplossingen, strakke lijnen, design en als uitsmijter een beperkte woonfunctie binnen het kantoor…


Het oude industriële pand, strategisch gelegen aan ‘de Vaart’ in Kortrijk, huisvestte aan het begin van de vorige eeuw de Ververij van Eeno. Met de sluiting van Bekon Fibers - de laatste nijverheid ter plekke - en het vertrek van de industrie uit de stadsomgeving verloor het gebouwencomplex decennia geleden zijn economische functie en lag het te verkommeren tot de Lofting Group de gebouwen overnam en ze opdeelde in casco lofts/woonruimtes en kantooroppervlaktes.

Van nijverheid naar administratieve stek
De bouwheer, Plancke Tax Consultancy, nam het bureau K-ONCEPT onder de arm om een doordacht project neer te zetten. Carte blanche was de basis. In de realiteit ging het om een redelijk korte renovatietermijn met respect voor de originele structuur, strakke lijnen, energieluwe oplossingen en een beperkte woonwerkcombinatie.

Beperkte energiekost door warmterecuperatie
De insteek was een kale, grote gelijkvloerse hal van 228 m2 met daarboven, op de helft van de oppervlakte, een open houten verdieping. Betonnen pijlers, de originele betonvloer (op het gelijkvloers), grote ramen en een sanitair blok waren de enige ‘aankleding’. De bouwheer wilde de industriële achtergrond met strakke, minimalistische lijnen en vooral de betonvloer behouden. Dit laatste zorgde voor een uitdaging op het vlak van technieken (in casu HVAC en bekabeling). Vloerverwarming was uitgesloten. De oplossing werd afgekeken van grote sportaccommodaties met plafondstralingspanelen. Op het gelijkvloers steken in een maatwerk-wandkast van 14 meter lang, alle dossiers, een printkopieer uitrusting, een kitchenette en vooral het mechanische ventilatiesysteem dat, via openingen bovenaan, lucht in de open ruimte blaast. Achteraan het gebouw wordt die terug weggezogen. De ramen kregen aan de binnenkant een zonwerende folie en gemotoriseerde screens. De kost voor airco werd zo uitgespaard. In combinatie met de warmte-energierecuperatie volstond een verwarmingsketel van 40 KW (met inbegrip van warm water); dat is minder dan de helft van de naastliggende panden met een klassieke installatie.

Strakke industriële lijnen met design accenten
Een open, kale structuur tart de creativiteit vooral op het vlak van bekabeling en nutsvoorzieningen. Vanaf de wandkast met hogeakoestische deurpanelen, vertrekken smalle maatwerkprofielen in een omgekeerde L-vorm als een minimalistische gaanderij waarnaast telkens een werkplek voorzien is, vijf in het totaal. In de gaanderij zitten alle nutsleidingen, stopcontacten en datapunten verwerkt. De profielen, de wandkastpanelen en de onthaaldesk, die een uitloper is van de wandkast en aansluit bij de voorste werkplek, zijn in hetzelfde leliewit als het blad van de strakke H2O Bulo-werktafels, die met hun aluprofiel de industriële designlook bevestigen. Aan één zijde van het gelijkvloers bevinden zich achter elkaar: een glazen afgesloten bureau, een multifunctionele ruimte met glazen schuifwanden en de archiefruimte achter een wand van mat Profilitglas. In de middenruimte met groot tv-scherm valt de kleurige toets op van de brede Easy Rider stoelen op wielen, die zowel dienst doen als lounge zetels, als minimalistische zit- werkbladcombinatie.

Open kantoor en privé studio
De bouwheer wenste een open werkplek en tegelijk een zekere privacy. Die kreeg hij op de verdieping in een strakke mezzaninestijl die benadrukt wordt door een rechtstreekse onbehandelde blauwstalen trap. Het blauwstaal komt terug in de balustradeklemmen en randafwerking van de verdieping. De balustrade zelf bestaat uit transparante glaspanelen die de open ruimte bevestigen.
Een tweede vraag was het creëren van een eenvoudige woonfunctie. Die kwam onder de bureauverdieping naast het kantoorsanitair. Een muur en een stuk van het plafond (die tegelijk vloer van het directeurskantoor is) werd door mat glas vervangen. In de ministudio past een inloopdouche, bed, kleerkast en keukenwand.

Multifunctioneel als paswoord
Bezoekers worden langs de stalen trap en de werkplek van de zaakvoerder naar een wachtruimte met kuipzeteltjes geleid, met aansluitend een bar met Tab barstoelen van Bulo. De standaardversie van de Tab stoelen staat op het gelijkvloers als bijzetstoel bij elke werkplek. Dit soort eenvoudige herhalingen bevestigt de designlijn doorheen het interieur. De bar doet ook dienst als verzamelplaats voor informele momenten. Daarachter liggen een vergaderzaal en een fitnesshoek. De gesloten of afsluitbare ruimtes liggen boven elkaar zodat één ventilatiekanaal volstaat om boven en onder lucht te verversen. Deze ruimtes zijn verwarmd met hoge rendementsradiatoren op lage temperatuur.

Minimalistische lijnen vragen creatieve techniciteit
Kris Cottenier, zaakvoerder van K-ONCEPT, is aan het woord: ”Het minimalistisch inrichten van een naakte ruimte vraagt inventiviteit. Met een uitgekiende schikking konden we leidingen en bekabeling in één lijn en zonder veel vertakkingen plaatsen om het interieur ‘clean’ te houden. Aan het holle plafond kwam een metalen schoen-profielstructuur tussen de betonnen dakspanten om de verwarmingspanelen aan op te hangen. De rolbrug uit vervlogen tijden werd opgeschuurd en voorzien van een blauwe RGB Ledsfeerverlichting.

De functionele verlichting voor de open ruimte van het gelijkvloers bestaat uit een zwevend maatwerkprofiel (met twee circuits). De andere ruimtes kregen zowel functionele als sfeerverlichting die niet opvallen…tot ze aan staat.”

Een doorgedreven projectcoördinatie
“Als bureau kan je perfecte architectonische oplossingen afleveren. Als projectcoördinator sta je garant voor een correcte opvolging en oplevering,” zegt K. Cottenier. “Aanwezig zijn en alert reageren op ingrepen van aannemers is een voltijdse aangelegenheid. In de laatste 2 weken kampeerde ik hier ongeveer.” Het resultaat werd dan ook enthousiast onthaald zowel door de medewerkers als de bouwheer. 

Partners en leveranciers die aan het project meewerkten


WORKPLACE DESIGN & BUILD

De bouwheer wilde de industriële achtergrond met strakke, minimalistische lijnen en vooral de betonvloer behouden. Dit laatste zorgde voor een uitdaging op het vlak van technieken (in casu HVAC en bekabeling).
In de middenruimte met groot tv-scherm valt de kleurige toets op van de brede Easy Rider stoelen op wielen, die zowel dienst doen als lounge zetels, als minimalistische zit- werkbladcombinatie.
Aan één zijde van het gelijkvloers bevinden zich achter elkaar: een glazen afgesloten bureau, een multifunctionele ruimte met glazen schuifwanden en de archiefruimte achter een wand.
Last update: 16/10/2017 10:03:24