03/12/2024

ESG Webinar: nieuwe verplichtingen voor niet-residentiële gebouwen

Er komen in 2025 heel wat nieuwe verplichtingen af op facility managers en gebouwbeheerders inzake energie en duurzaamheid van gebouwen en hun omgeving. Davy Van Den Meerssche (energiedeskundige en CEO Core Fm) loodste ons tijdens een sterk aan te raden belfa-webinar doorheen de wettelijke verplichtingen voor niet-residentiële gebouwen en te nemen acties.

Tilly
Baekelandt

Hieronder geven we een kapstok mee inzake belangrijkste aandachtspunten. Gedetailleerde info vind je in het webinar dat downloadbaar is via de belfa-website. Belangrijk om weten is dat de focus hier op de Vlaamse wetgeving ligt en dat zowel eigenaars als huurders aangesproken worden.

EPC en minimale energielabelplicht
De wetgeving EPC NR (niet-residentieel) werd ingevoerd op 1 januari 2023 voor verkoop en verhuur en verscherpt stapsgewijs. Elke grote niet-residentiële gebouweenheid met een bruikbare vloeroppervlakte groter dan of gelijk aan 1.000 m² moet vanaf 1 januari 2025 over een EPC NR beschikken (5 jaar geldig), ongeacht verkoop (en andere overdrachten) of verhuur. Heel belangrijk is dat de certificaten worden opgemaakt per gebouweenheid en dat is niet per se één gebouw.
Onder de 500 m² kan je voor een EPC KNR (klein niet-residentieel) kiezen dat goedkoper is, tien jaar geldig is en de labels worden helemaal anders berekend.
Puur wettelijk wordt er momenteel naar het energielabel gekeken en daar zal op afgestraft worden, niet naar de energiescore. Weet ook dat energiedeskundigen heel wat documenten van jou nodig hebben. Er is dus werk aan de winkel om te komen tot een geldig certificaat. Ook huurders hebben verplichtingen. (Details, uitzonderingen, valkuilen en aanbevelingen: zie webinar).

Renovatieplicht
De renovatieplicht voor niet-residentiële gebouwen bestaat uit twee onderdelen. Er moet binnen de vijf jaar na verkoop voldaan zijn aan een minimaal maatregelenpakket en minimaal te behalen energielabel. De plicht ligt bij de koper en de administratieve niet-bevrijdende geldboetes gaan van 500 tot 200.000 euro. (Details: zie webinar)

Gebouwautomatisering en controlesysteem
Deze verplichting, met deadline 31 december 2025, gaat over niet-residentiële gebouwen met verwarmings- en/of koelsystemen met een nominaal vermogen van 290 kW die over gebouwautomatisering en controlesystemen (details: zie webinar) moeten beschikken. Opgelet: de installaties moeten per afzonderlijk gebouw bekeken worden, niet per site.

Laadfaciliteiten
Heel belangrijk en minder bekend is de verplichting tot het plaatsen van laadpunten en/of laadinfrastructuur. Laadinfrastructuur betreft infrastructuur om de installatie van oplaadpunten voor elektrische voertuigen op elke parkeerplaats in een later stadium mogelijk te maken. Het gaat over leidingen plaatsen, of op zijn minst goten voor elektrische kabels, de laadpaal zelf hoeft niet. De deadline is 1 januari 2025 voor bestaande gebouwen.

PV grote daken
Voor eigenaars, erfpachters en opstalhouders van gebouwen is er een PV-panelen verplichting op gebouwen waar de elektriciteitsafname vanaf 2021 > 1 GWh/jaar verbruik. PV-verplichting wordt voorzien per elektriciteit afnamepunt. (Tijdlijn over tien jaar: zie webinar) Voor publieke gebouwen zijn er strengere eisen. De afname per kalenderjaar bekend bij de netbeheerder bepaalt of een EAN-afnamepunt/gebouw onder de verplichting valt.
www.corefm.be

Details over de wetgeving, uitzonderingen, deadlines, boetes en aanbevelingen: herbekijk het webinar via www.belfa.be