Goede ideeën ontstaan door te kijken naar wat er elders gebeurt
Het ging snel voor Sandrine Pintiaux. Nog voor ze haar diploma in internationale handel in handen had, was ze al als parttime consultant aan de slag bij de receptie van EVS. In 2020 kwam ze in de aankoopafdeling van het Luikse bedrijf terecht. EVS is gespecialiseerd in technologie voor live videoproductie, en dan vooral voor de uitzending van evenementen, waaronder sportwedstrijden. Drie jaar later, na een reorganisatie van het Facility-team en de aanpassing van drie functies, werd ze Hospitality Coordinator en Preventie-adviseur. "Ik combineer dus beide rollen," lacht Sandrine Pintiaux. "Hospitality betreft alles wat we de 'soft services' noemen (alles wat niet technisch is). Op het gebied van werkomgeving beheer ik de receptieteams, de schoonmaak en alle soft services-leveranciers op Belgisch niveau. Twee grote dossiers hebben me de afgelopen maanden goed bezig gehouden, nl. de heronderhandeling van ons koffiecontract (met de herinrichting van de Coffee Corner) en ons schoonmaakcontract voor het gebouw. Het is alsof ik het beheer van een hotel heb; mijn taak is om de ruimtes dagelijks aangenaam te maken voor iedereen en het verborgen aspect van deze service te beheren," beschrijft Sandrine. Wat haar rol als "Preventie" betreft, beseft ze de relevantie ervan goed. "Met het beheren van het gebouw komen veel dingen samen in preventie en veiligheid. In dat opzicht ben ik een bruggenbouwer tussen Facilities en HR, hoewel de twee afdelingen gescheiden blijven."
Benchmark en netwerken
Binnen haar dagelijkse Facility-praktijk en persoonlijke ontwikkeling verzekert Sandrine Pintiaux dat "lid zijn van belfa een meerwaarde is. Als lid van de Belgian Facility Association geeft me dat de mogelijkheid om deel te nemen aan tal van evenementen (Facility Awards, FM Days...), trainingen en inspirerende bedrijfsbezoeken. De beste manier om ideeën op te doen is door te kijken naar wat er elders gebeurt. Lid zijn van belfa is een geweldige manier om te netwerken, zowel contact te leggen met vakgenoten als met leveranciers, maar ook om de aanpak van Facility-uitdagingen te benchmarken en oplossingen te vinden," benadrukt de Hospitality Coordinator van EVS. "Bovendien gebeurt alles altijd in een leuke sfeer binnen onze nationale FM-community, die echt open, gastvrij en solidair is. Dit helpt me om mijn werk goed uit te voeren, maar ook om me verder te ontwikkelen."
En wat is de volgende stap?
Sandrine Pintiaux heeft een idee. "Ik heb zojuist twee opleidingen afgerond die verband houden met mijn nieuwe functies. Mijn doel is me maximaal te concentreren op het volledig onder de knie krijgen van mijn functie en langzaam mijn plek te vinden om ook de buitenlandse kantoren van EVS in mijn scope op te nemen. We hebben meer dan 20 vestigingen wereldwijd (in de Verenigde Staten, Australië, Singapore, Dubai, Spanje, Frankrijk...). Wanneer ik er klaar voor ben, zal ik de internationale kant overwegen. Het doel is om dezelfde standaard van services in alle kantoren aan te bieden. Bepaalde voordelen en/of strategieën zijn gemakkelijker te implementeren op het Belgische hoofdkantoor dan in buitenlandse kantoren. Een volgende uitdaging zou zijn om de praktijken te standaardiseren, zodat de medewerkers van EVS overal dezelfde professionele ervaring hebben, rekening houdend met de specifieke kenmerken van elk land en cultuur."
Auteur: Fernand Letist